Porsimästerskapet 2013

Det är påskaftonsmorgon 2013 och människorna i Porsi med omnejd vaknar upp till en klarblå himmel och strålande solsken. Skotrar tankas, matsäcken ses över, pimpelväskor fylls med agn men vänta nu.

Hur var det? Hugger ädelfisken på maggot eller mask?
Jag själv anser att en mask på kroken ser mest aptitlig ut medan mor och far föredrar maggot. I år blir det ingen maskburk utan dagen till ära har far köpt en burk maggot med flera färger. Valet blir svårare, traditionellt vita och röda eller har fiskarna blivit moderna och hellre nappar på en facebook-blå maggot?
Klockan närmar sig tolvslaget och samtliga skoterekipage i trakten har begett sig till Porsifjällen med slutstation Sigurdtjärn.
Vid nedfarten till sjön är det uppspänt en stor banderoll som önskar alla välkomna till årets Porsimästerskap. Solen skiner och stämningen är på topp. Människorna samlas för att köpa startkort, samtliga 170 kort säljs slut, prisbordet inspekteras och lotter köps.
Det spekuleras i all hemlighet var fiskarna håller sig gömda idag. Ska man hålla sig nära land eller en bit ut? Mot bäcken eller bakvalen? Södersidan eller norrsidan av sjön? Och hur ska skotrar och kälkar parkeras så att även de med mindre intresse av fisket men desto större intresse av att må gott i solen blir nöjda?

När startsignalen ljuder över sjön har alla redan agnat sitt spö och den i varje sällskaps utsedda borrmästare är redo.
-”Borr där he glimm”- säger jag till far och pekar ner i snön där jag gjort en liten ring.
Vi sätter oss till rätta med spöna i högsta hugg. Inget händer. Med hökögon spanar vi över sjön ifall något sällskap verkar få fisk. Sitter vi för långt ut? Vi kommenderar borrmästaren att borra hål närmare land. Mitt emot oss har man istället valt att testa längre ut på djupare vatten. Spanandet fortsätter men övergår snart i att spana efter fina skotrar och gamla bekanta.
En tvåsitsig Ski doo elite drar mångas intresse. Fikakorgen med kaffe och bulla likaså. Trots att ingen i mitt sällskap får fisk njuter vi till fullo av den värmande solen och alla in- och utflyttade, gamla som unga Porsibor som stannar till för att prata en stund.

Människorna samlas vid vinstbordet för att spänt höra resultatet av årets vinnare. Vem fick flest och vem fick största fisken? Prisbordet börjar tömmas och vare sig man hamnar först i tur eller sist så gläds alla åt den vinst som väljs. Tänka sig att bland Porsimästerskapens vinster finns det alltid något som passar var och en.
Dagen avrundas med servering av rykandes varm pasta, kaffe och tre sorters gobitar. Människorna blandar sig för att småprata medan kurrande magar mättas. Vad har hänt sedan förra året? När köptes den nya skotern och hur gamla har barnbarnen hunnit bli? Runt omkring hörs lekande barn, klingande skratt och skotrar som buskörs. Allt under en gassande sol, denna påskafton i Sigurdtjärn.

/Ida Sandqvist

Pristagarna 2013:
Kniven vanns av Ebba Berggren
Kosorna vanns av Runa Mattsson och
Emma Larsson
Porsimästare blev Emma Larsson och
Gun-Britt Nyström
Emma tog följdaktningen storslam med både kosan och Porsitrofen med sig till Nordanå
Stort GRATTIS till alla!!!

Bilder från detta finns i fotoalbum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *