Porsimästerskapet 2009

Kalsokträsk klockan 09.17,
lördagen den 28e mars.
Luften dallrar av förväntan, fåglarna är alldeles stumma och inte en maggot är säker denna dagen, den största dagen av alla dagar i vinterfiskekalendern – PIMPELMÄSTERSKAPET i Porsifjällen!
Ett mästerskap som förberetts i veckor, bara den senaste veckan har utrustning transporterats i skytteltrafik av överhettade skotrar och svettiga chaufförer.
Snacka om att arrangörerna var rädda för att snön skulle hinna smälta på grund av dessa transpirerande arbetssamma människor.
Undertecknad kan tyvärr inte ta åt sej äran det minsta av denna aktivitet, på grund av arbete på det underbara biblioteket och en ovanligt aggressiv och envis latmask som har parkerat i ryggraden.

Men denna morgon då var även jag på plats, för att åtminstone kunna ge goda råd, både gällande arrangemanget, matlagningen, sekretariatet, regler för fisket, utdelande av arbetsuppgifter och dylikt.
Nu visade det sej att det behövdes inte – fiskechefen hade ALLT under kontroll!
Lilla tältkåtan restes, eldar tändes, vattenhål borrades, kaffe kokades, prisbord dukades, murrikkan monterades, grytor fylldes, affischer sattes upp…
Ja, det var samma effektivitet som i jultomtens verkstad, fast med en fiskechef istället för tomte och små söta flickor istället för tomtenissar

Första ekipagen rullar in cirka en halvtimme före start, ivrigt spanande över isen för att försöka känna av var dom största fiskarna står och hänger.
Startkort löses av Ingalill och Olov och sen når kaffedoften till deras känsliga luktorgan.
Efter kaffet och en titt på prisbordet sprider tävlingsdeltagarna ut sej på isen för att vänta på startsignalen.
I år får ingen borra ens det minsta hål i isen innan startsignalen gått så tystnaden är total just innan tolvslaget, till och med tävlingsstaben kör med teckenspråk för att inte störa koncentrationen.
Så kör då äntligen tävlingen igång.
Handjagare och motorisborrar perforerar isen i en rasande fart.
Välputsade blänken och nyvässade krokar kastas ner i hålen, somliga utan att vara fastknytta i fiskelinan!
Ni som var med i fjolårets tävling på Dövattnet kommer kanske ihåg fenomenet som uppstod direkt efter att krokarna doppats i vattnet – fiskarna sprutade upp ut hålen!
Vis av denna upplevelse kunde vi se att vissa av tävlingsdeltagarna hade utrustat sej med särskilda säkerhetsdetaljer såsom: skor med stålhätta, hjälm med visir, suspensoar, hörselkåpor, spikklubba och lysraketer.

Även i år stod vi och smörade mjukkakor när startskottet gått.
Linda hjälpte oss som tur var, för det var inte lite mackor som skulle smöras, ca 200 stycken minsann. En stor del av dom bröden hade Birgitta Larsson bakat och det kan jag säga, lyckliga dom som hann få av dom delikata bakverken!
Sen blev det tid för lite tävlingsfiske även för oss, fast fångsten var inte mycket att tala om, jag hade faktiskt inte ens ett napp.
Tiden går ju som bekant väldigt fort när man har trevligt och hips vips var det bara en halvtimme kvar till slutsignalen.
Då kunde man se att av alla dessa cirka 170 tävlande började några få se väldigt nöjda ut medan andra desperat började agna med korv, fläsk, prinsesstårta och liknande för att kunna få bli den som står som segrare denna ljuvliga solskensdag!
Enligt två oberoende kontrollanter sas antalet skotrar uppgå till 114 stycken, snacka om att det var mycket pengar parkerat på isen!

Slutsignalen ljuder och krokar och pirkar vevas upp ur hålen och nu är det spännande, VEM kommer att vinna?!!
Carola och undertecknad har även i år fått förtroendet att mäta, väga, krama och räkna in alla fiskar.
Med en ny uppfinning, konstruerad av någon i Carolas umgänge gick nu inräkningen av fisk förfärligt smidigt.
Vi kunde snabbt konstatera att fångsten inte var lika stor som tidigare nämnda år i Dövattnet, det var många nollor i protokollet.
När vi efter noggrant utfört arbete räknat ihop resultatet såg det ut som sådant:

Vinnare i ungdomsklassen med 2 fiskar: Casper Lindqvist
Vinnare i vuxenklassen med 3 fiskar: Isak Sandling

Största fisken undom: Casper Lindqvist
Största fisken vuxen : Bodhilda
Dessa två fick var sin underbar kosa, slöjdad av Olle Utsi

Två specialpris, knivar slöjdade av Dage Enberg, gick till bästa tjej respektive kille i ungdomsklassen, det vill säga:
Casper Lindqvist
Lia Ulvebrink

Ytterligare ett specialpris,
en ring Jokkmokkskorv delades ut till DAGENS NOLLA: Peter Lindström

GRATTIS!
Peter
När dessa storfiskare fått motta publiken jubel var det dags för alla oss andra pristagare att få komma fram och välja från det digra prisbordet.
Carola såg till att tempot var ganska högt, man hann alltså inte stå och välja allt för länge och bordet tömdes snabbt.
Efter det lottdragning och äntligen MAT!
Utsökt murrikkastekt renskav med tjärvedskokat potatismos och en ljuvlig dressing hade Ingalill, Annmari, Anita, Magdalena och säkert någon jag glömt (förlåt) lagat till medan jag och Carola fått glänsa med alla elitfiskare kring prisutdelningen.
Serverade på löpande band gjorde: Micke med renskavet, Gunilla med potatismoset, Carola med dressingen och tyvärr var bordet så långt så jag såg inte vem som stod för läskeblaskutskänkningen längst bort på hörnet.
Som kronan på verket fick vi Ingalills delikata bakverk till efterrätt, vilken avslutning!

När alla var nöjda och glada och började dra sej hemåt efter ännu ett stordåd i Porsibyns fiskevatten började vi plocka ihop all utrustning för transport ner till byn.
Själv tror jag att jag faktiskt rengjorde en gryta (!), arbetsam som jag är och när jag vände mej om efter väl uträttat verk var hela tävlingsarenan nedmoterad och lastad på kälkar!
Vilka fantastiska arbetsmyror det finns, Johnny, Björn, Micke A, Crille, Fiskechefen själv plus alla som är nämnd i matlaget! Nu har jag säkert glömt någon igen! (Förlåt)

Tack för ännu en härlig fisketävlingsdag, jag hoppas vi ses igen nästa år!

/Gunilla

inga bilder hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *