Trollingtest 2004

Sommaren 2004 i Porsi med Robert Gabrielsson

Ett förväntansfullt, fiskeintresserat gäng tjejer och gubbar sitter bänkade runt en sprakande eld på skolgården i Porsi.
Vad väntar vi på? Jo, två trollkarlar från Luleå som ska inviga oss i Trollingfiskets mysterier.
Vi tittar oroligt på klockan och spanar utefter landsvägen om varför de inte kommer, intelligenta kommentarer fälls, som t.ex,
– kom dom äfter Älva från Lulä?-
-hur sjuttån ta dom sä då förbi kraftvärkä?- eller
– dåm ha väl trålla bårt sä eftä väga!- Grubblerierna avbryts plötsligt av ett muller från en röd Audi med tillhörande båt.
Vilken dj…a båt…, hörs från storögda entusiaster.
Nu är vi så nära Baywatch som aldrig förr i Porsi By. Vi börjar genast utse badbrudar och livräddare bland vår tappra skara. Badbrudar var inget problem alls att utse, där passade alla tjejer utan något som helst tvivel. Men när vi kom till livräddare vars största krav är svällande muskler och en tvättbrädemage hopade sig genast problemen! Vi har inga sådana här! Vi får använda flytvästar som vanligt! Trollingguiderna Robert och Peder slår av Audimotorn och tar emot publikens jubel.

 

Nu gör vi ett litet hopp i berättelsen och går genast in på informationen för morgondagens fiske.
Tio…!!! Spön ska användas samtidigt… från samma båt!!!
Jaha… redan här har experterna i Byn börjat tvivla och försöker tala om för våra nyvunna vänner att det är bäst att göra så här, eller utan att ta notis om de goda råden, så där…
Nu börjar Trollkarlarna visa oss sin enorma utrustning…! Av fiskedrag förstås.
Här talar vi inte om en draglåda, här handlar det om dragresväskor!
Och vilka drag sen, silverblänkande, guldglittrande, röda, blå gröna…, och lika stora som de fiskar vi normalt får på våra små söta spinnare.
Utrop som, AHHH, OOHHH och KÄRA NÅN duggade tätt! På grund av alla dessa glittrande skatter lyssnade inte jag på vad pojkarna berättade angående fisketaktiken och tekniken, men vad gör det när man sett fiskedragens skattkista. Den här första kvällen avslutades med de mest lögnaktiga fiskehistorier genom tiderna från både bybor och trollkarlar.

På lördag morgon står tre förväntansfulla fiskare på plats vid älvstranden. Båten sjösätts och nu ska vi borda denna farkost, helst utan att göra bort oss genom att plurra, halka eller tjorva in sig bland fiskespöna. Det gick förvånansvärt bra och nu bär det iväg på älvens vilda vatten. Kära nån, vilken fart det blev, snabbare än både Sangria och Paulssons flotte!
Själva Trollingfisket börjar nere vid Porsibron, Robert startar upp arbetet med att gillra upp spö efter spö. Spänningen stiger och när sju spön är ute händer det!! Napp!!!
Ivriga händer halar in fångsten, en grönskimrande vacker Gädda.
Vi beundrar besten innan den släpps tillbaka till Älvens djup. Efter ytterligare en stund har våra guider lyckats få ut tio linor i vattnet utan att ha svurit en enda gång. Vi har alltså tre linor på babords sida, två linor på styrbords sida och fem linor rakt akterut. De linor som löper längs sidorna styrs av anordningar som heter Paravaner. Dessa styr ut linorna till lagomt avstånd från båten.

Nu händer det… napp nummer tre eller fyra och nu ska JAG hala in fångsten.
Okay, veva och dra, veva och dra. Tungt och svettigt, måste vara den starkaste besten hittills!
Veva och dra, plötsligt går det jättelätt! Linan som var grov som en bogserlina går av. Nej… vilken förlust, vackraste draget åt fanders. JaJa, det är sånt som händer även i de mest rutinerade fiskesällskap.
Nu till det underliga, så länge fisken satt kvar längst bak på linan var det en Gädda, när den sedan slet sig och försvann blev det den största Öring som någonsin funnits i Älven… MÄRKLIGT!

Frusna, kaffesugna och ganska nöjda återvänder vi till Gammelskolan för att nästa fiskesugna gäng ska få ta över rodret.
Denna härliga fiskedag kröntes med en ljuvligt välsmakande Laxmiddag som avnjöts av ett åttiotal lyckliga människor. En middag som anordnas av fiskeintresserade tjejer med stor simultanförmåga, dvs, lagar mat, kokar kaffe och dukar samtidigt som fisket övervakas.
Trollingbåten fortsatte sina turer längs Älven hela Lördagskvällen ända tills kvällen övergått till natt och Söndagsmorgon.
En trevlig fiskehelg som lyckligtvis återkommer i Höst

/Gunilla A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *